3+1 tips voor het veganisme

Heb ik je interesse te pakken gekregen? Sta je te popelen om je te verdiepen in het veganisme? Het toepassen van een nieuwe levensstijl is altijd spannend. Maar wees gerust, met deze 4 tips voor het veganisme streef je de levensstijl na!


Opbouwen is een must

Rome is niet gebouwd op één dag. Op deze manier, word je ook niet veganist op 1 dag. Opbouwen is dus superbelangrijk! In plaats van alle dierlijke producten ineens uit je leven te halen, begin je best klein. Maar hoe begin je hier nu echt aan?

Stap 1: Verminder je vlees/vis consumptie week per week

In plaats van volledig cold turkey te gaan. Je begint best met nog maar 2/3 per week vlees (of vis) te eten, de dagen kunnen meer of minder zijn. Alleen helpt een bepaald maximum je om het doel in oog te houden.

Stap 2: Zoek je perfecte substituut!

Substituten zoeken is een must! Melk vervang je makkelijk door sojamelk, havermelk of amandelmelk. Of vlees vervang je makkelijk met tofu of kikkererwten!

Ben je toch een TE grote kaasfanaat? Ga op zoek naar veganistische kaasopties, zo hoef je deze niet te missen. Één van mijn favoriete vegan brands is Nurishh!

Nutritionele waarden & vitaminen!

IJzer, proteïne en zink zijn belangrijke mineralen in elk dieet. Switchen naar een veganistisch dieet betekent dat je sommige mineralen niet binnenkrijgt. is het belangrijk om hier ook substituten voor te zoeken. Zie hier, een korte opsomming om jou het leven makkelijker te maken: 

  • Zink vervang je door soja, volkoren of zaden!
  • Proteïne vervang je makkelijk door tofu, kikkererwten en plantaardige vleesvervangers
  • IJzertekort? Wees gerust, in groenten en noten zit voldoende ijzer

Ook supplementen dragen hun steentje bij in een vegan dieet. Merk je een tekort aan vitamine. Bezoek dan zeker eens jouw lokale winkel voor de juiste vitaminen!

Op websites zoals Holland and Barrett of Anastore vind je perfecte supplementen of capsules!

Vegan recepten

Waar begin je eraan? Zoveel opties maar geen guideline. Hoe transformeer je die saaie groenten naar gerechten boordevol smaak en kleur? Een manier om een stapje dichter bij het veganisme te komen, zijn recepten!  Je denkt misschien: alleen groenten, dat is niets voor mij.

Maar zelfs als veganist heb je diverse opties: vleesvervangers, substituten, noten. Ontdek de wondere wereld van het veganisme en neem een stapje in een kookboek. Wie weet, blaast de wereld je nog omver! Vegan recepten helpen je zeker een stapje in de juiste richting te zetten. Lekkere, simpele of snelle recepten staan overal ter beschikking. Toch even benieuwd naar mijn suggesties?

Persoonlijke reden of ethische reden?

foto met "stop killing animals" op een lantaarnpaal
CC0-afbeelding van Unsplash

Veganisme is een lifestyle: doe je het voor persoonlijke redenen of ethische redenen? Jouw doel in het oog houden is belangrijk! Wil jij je steentje bijdragen aan het milieu of ben je gewoon geen fan van vlees/ vis?

Focus op je reden. Wanneer je deze in het oog hebt, is het makkelijker om doel te bereiken!

De levensstijl vergt veel werk en discipline. Het op lange termijn volhouden is dus een pittige zaak. Maar echte doorzetters zoals jij gaan het aan. Veel succes!