De opmars van het veganisme

Het veganisme is een term die al enkele eeuwen de ronde doet. Misschien heb je er nu pas van gehoord, maar toch bestond het al voor het internet zelfs bestond. Waarom hoor je er dan nu zoveel over, terwijl het vroeger precies “ongewoon” was? Hieronder nemen we een deepdive in de opmars van het veganisme.

Waar komt het veganisme vandaan?

Veganisme is een levensstijl die voor het eerst zijn ronde deed meer dan 2000 jaar geleden. Komt de naam “Pythagoras” je bekend voor? De Griekse filosoof was één van de bekendste figuren die een vegetarisch dieet had. Ook Buddha, of Siddhartha Guatama waren gekend voor hun vegetarisch dieet. Deze twee belangrijke personen toonden dus een startschot voor vegetariërs en vervolgens dus ook het veganisme.

The Vegan Society

Donald Watson:

“Veganism starts with vegetarianism and carries it through to it’s logical conclusion”

Donald Watson, klinkt de naam je bekend of is het een nieuwe wereld voor jou? Donald Watson richtte samen met co-owners Ellie Shrigley, George Henderson en Fay Henderson the Vegan Society op in 1944. The Vegan Society is één van de oudste goede doelen die gecreëerd is voor het veganisme. Hoewel de levensstijl al bekend was in de wereld, waren zij de eerste om actief een beschrijving aan de term te geven.

The Vegan Society is een goed doel. Ze steunen het veganistisch leven, zijn tegen de uitbuiting van dieren en proberen de planeet te redden. Vandaag de dag kan je bij The Vegan Society terecht voor nutritionele hulp, recepten en zelfs beschikbare vegan producten die terug te vinden zijn in supermarkten.

De term voor het veganisme was eerst kort en bondig: “het uitbuiten van dieren vermijden ”, maar is over de jaren heen geëvolueerd naar een uitgebreidere versie. Letterlijk betekent het  “het wegwerken van de uitbuiting van dieren door de mens voor eten, werk, en elke andere vorm van exploitatie van dieren door de mensen” Een duidelijke term en levensstijl.

Het veganistisch food-label

De European Vegan Union (EVU) creëerde het vegan foodlabel dat je vaak op ingrediënten ziet. Wanneer producten aan bepaalde criteria voldoen, worden ze bestempelt met een veganistisch kenteken. Dit helpt jou met het navigeren in de winkel, en de juiste ingrediënten te kiezen.

Wanneer je dit label ziet, betekent het dat er geen ingrediënten van dierlijke oorsprong zitten in het product. Een echt navigatietool in supermarkten!

© Maya Van Dyck

Waarom is er nu zo’n “hype” rond het veganisme?

Één factor die de opmars van het veganisme in de hand werkt is de opkomst van het internet. Online zie je steeds meer en meer influencers die kiezen voor een vegan lifestyle. Sommigen doen dit, zoals eerder vermeld, voor persoonlijke redenen en anderen voor ethische.  Bekende influencers die zo’n lifestyle hanteren zijn Ariana Grande en Miley Cyrus. Maar zelfs het vegetarisme neemt een grote stijging.

Meisje zit achter laptop met GSM in de hand.
CC0-afbeelding van Unsplash

Een naam die maar al te bekend is in de wereld van vegetariërs is Emma Chamberlain. Een YouTube, waar je zeker al van hebt gehoord, die bekend staat om een vegetarische levensstijl te hanteren. Youtubers en influencers, zoals Emma Chamberlain, inspireren jonge mensen om toch eens te proberen wat het is om vegetariër te zijn.

Het feit dat je dagelijks meer en meer mensen deze levensstijl ziet uitproberen, stimuleert anderen ook om eens de uitdaging aan te gaan. Het feit dat je dit ook online ziet maakt het makkelijker om recepten te proberen, te zien hoe zij deze levensstijl aanpakken en in contact te komen met mensen die leven zoals jij.

Dit was vroeger minder toepasselijk. Het internet was er niet, waardoor het moeilijker was om in contact te komen met veganisten, tenzij je er kende in je omgeving. Actief op zoek gaan naar vervangers en substituten, was iets dat voor sommigen moeilijker was.